دکتر مریم اسلامی » مشاوره ژنتیک بارداری » آیا کرونا موجب التهاب مغزی می شود؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

آیا کرونا موجب التهاب مغزی می شود؟

با شیوع کووید 19 (COVID-19) و همه گیری ویروس کرونا علاوه بر تغییر شرایط زندگی، فعالیت های پزشکی و علمی نیز دگرگونی گسترده ای را تجربه کرده است. سیستم ایمنی بدن نقش موثری در ابتلا افراد دارد و اکثر افراد مبتلا خفیف یا متوسط، بدون نیاز به بستری شدن بهبود می‌یابد. با این حال، بر اساس آزمایشات انجام شده این ویروس می تواند علائمی جدی تر در طولانی مدت ایجاد کند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی کرونا و التهاب مغزی و تاثیر آن در بیماری های پارکینسون بپردازیم، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

ویروس کرونا (COVID-19) و علائم آن

پیش از پرداختن به اثرات کرونا و التهاب مغزی بهتر است با علائم و مشانه های این ویروس بیشتر آشنا شوید. کرونا، خانواده ای از ویروس ها هستند که می توانند باعث بیماری هایی مانند سرماخوردگی، سندرم حاد تنفسی شدید (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) شوند. در سال 2019، نوع جدیدی از کروناویروس کشف شد که باعث شیوع بیماری شد که منشأ آن در چین بود.

این ویروس به عنوان سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا 2 (SARS-CoV-2) شناخته می شود. بیماری ناشی از آن بیماری کروناویروس جدید 2019 (COVID-19) نامیده شد. در مارس 2020، سازمان بهداشت جهانی ویروس کرونا (COVID-19) را یک بیماری همه گیر جهانی اعلام کرد. به طور کلی، ویروس کرونا با جهش های مختلف و سویه های متفاوت، همه افراد را به طرق گوناگون تحت تأثیر قرار می‌دهد. از مهمترین علائم این ویروس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

علائم و نشانه‌های بیماری کروناویروس جدید 2019 (COVID-19) ممکن است 2 تا 14 روز پس از مواجهه ظاهر شوند. این دوره پس از قرار گرفتن در معرض ویروس و قبل از ظهور علائم، دوره کمون نامیده می شود. شما هنوز هم می توانید عفونت COVID-19 را قبل از بروز علائم گسترش دهید. علائم و نشانه های رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تب
  • سرفه کردن
  • احساس خستگی
  • از دست دادن چشایی یا بویایی

از آنجایی که این ویروس جهش های مختلف ژنتیکی داشته است، سویه های آن علائم متفاوتی ایجاد می کنند. دیگر علائم ویروس کرونا عبارتند از:

  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  • درد عضلانی
  • لرز
  • گلو درد
  • آبریزش بینی
  • سردرد
  • درد قفسه سینه
  • قرمزی چشم
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • بثورات پوستی

توجه داشته باشید که خطر ابتلا به علائم شدید ناشی از عفونت با ویروس COVID-19 در افراد مسن افزایش می‌یابد. همچنین، خطر ابتلا به این بیماری ممکن است در افراد مبتلا به برخی بیماری ها مانند دیابت، سرطان، بیماری های ریوی، آسم، فشار خون و سایر بیماری های زمینه ای نیز افزایش یابد.

التهاب مغز  و کووید 19

کرونا و التهاب مغزی

پس از تایید همه گیری این ویروس، علاوه بر ایجاد مراکز کنترل و پیشگیری، آزمایشات گسترده برای ساخت واکسن آن، برخی از دانشمندان در کشورهای مختلف به بررسی عوارض این ویروس بر بدن پرداختند. دانشمندان به این نتیجه رسیدند که این ویروس پس از طی شدن دوره نقاهت ممکن است اثرات طولانی مدتی در بدن داشته و عوارض دیگری را ایجاد کند. یک مطالعه جدید گزارش می دهد که عفونت COVID-19 همان پاسخ التهابی را در مغز به عنوان بیماری پارکینسون فعال می کند.

مطالعات علمی برای اثرات کرونا بر التهاب مغزی

تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه کوئینزلند نشان داده است که COVID-19 همان پاسخ التهابی را در مغز فعال می کند که بیماری پارکینسون فعال می نماید. این کشف خطر بالقوه آینده را برای بیماری های عصبی در افرادی که کووید-19 داشته اند، و همچنین یک درمان احتمالی را شناسایی کرد.

تیم UQ توسط پروفسور ترنت وودراف (Professor Trent Woodruff) و دکتر ادواردو آلبورنوز بالماسیدا (Albornoz Balmaceda) از دانشکده علوم زیست پزشکی UQ و ویروس شناسان دانشکده شیمی و علوم زیستی مولکولی رهبری می شد. پروفسور وودراف گفت: “ما تأثیر ویروس را بر سلول‌های ایمنی مغز، «میکروگلیا» که سلول‌های کلیدی درگیر در پیشرفت بیماری‌های مغزی مانند پارکینسون و آلزایمر هستند، بررسی کردیم. تیم ما میکروگلیای انسانی را در آزمایشگاه رشد داد و سلول‌ها را با SARS-CoV-2، ویروسی که باعث COVID-19 می‌شود، آلوده کرد.”

اثرات کرونا بر التهاب مغزی

نتایج آزمایشات و تححقیقات انجام شده در زمینه رابطه کرونا و التهاب مغزی، دکتر ادواردو آلبورنوز بالماسیدا گفتند: “ما متوجه شدیم که سلول‌ها به‌طور مؤثری «عصبانی» می‌شوند و همان مسیری را فعال می‌کنند که پروتئین‌های پارکینسون و آلزایمر می‌توانند در بیماری‌ها، یعنی التهاب‌ها، فعال کنند.” همچنین، ایشان گفتند که راه اندازی مسیر التهابی باعث ایجاد “آتش” در مغز می شود که روند مزمن و پایدار از بین بردن نورون ها را آغاز می کند.”

دکتر آلبورنوز بالماسیدا گفت: “این نوعی قاتل خاموش است، زیرا شما برای سال‌ها هیچ علامت ظاهری را نمی‌بینید.” این آزمایش ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از افرادی که COVID-19 داشته اند در برابر ابتلا به علائم عصبی مشابه بیماری پارکینسون آسیب پذیرتر هستند.

محققان دریافتند پروتئین اسپایک ویروس برای شروع فرآیند کافی است و زمانی که پروتئین‌هایی در مغز وجود داشت که با پارکینسون مرتبط بودند تشدید شد. پروفسور وودراف گفت: «بنابراین اگر فردی از قبل مستعد ابتلا به پارکینسون باشد، ابتلا به کووید-19 می‌تواند مانند ریختن سوخت بیشتر روی آن «آتش» در مغز باشد. همین امر در مورد استعداد ابتلا به آلزایمر و سایر زوال عقل هایی که با التهابات مرتبط هستند نیز صدق می کند.

روش های درمانی التهاب مغزی

این مطالعه علاوه بر تاثیر ویروس کرونا بر التهاب مغزی، یک درمان بالقوه را نیز پیدا کرد. محققان گروهی از داروهای بازدارنده توسعه یافته توسط UQ را تجویز کردند که در حال حاضر در آزمایشات بالینی با بیماران پارکینسون هستند.

دکتر آلبورنوز بالماسیدا گفت: ما دریافتیم که با موفقیت مسیر التهابی فعال شده توسط COVID-19 را مسدود کرده و اساساً آتش را خاموش می کند. این دارو باعث کاهش التهاب در موش‌های آلوده به کووید-19 و سلول‌های میکروگلیا از انسان شد که یک رویکرد درمانی ممکن برای جلوگیری از تخریب عصبی در آینده را پیشنهاد می‌کند. پروفسور وودراف گفت: در حالی که شباهت بین نحوه تأثیر بیماری کووید-19 و زوال عقل بر مغز نگران کننده است، اما به این معنی است که یک درمان احتمالی از قبل وجود داشته است.

تحقیقات بیشتر مورد نیاز است، اما این به طور بالقوه یک رویکرد جدید برای درمان ویروسی است که در غیر این صورت می‌تواند پیامدهای سلامتی طولانی مدت داشته باشد. این تحقیق توسط دکتر آلبرتو آماریلا اورتیز و دانشیار دانیل واترسون رهبری شد و 33 نویسنده مشترک در سراسر UQ و بین المللی شرکت داشتند.

چرا مشاوره ژنتیک فردمحور

دکتر مریم اسلامی

پزشک دکترای تخصصی ژنتیک
عضو هیات علمی دانشگاه
فلوشیپ پزشکی بازساختی از دانشگاه هاروارد آمریکا
برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان تالاسمی با راهبرد های موثر

درمان تالاسمی با راهبرد های موثر

درمان تالاسمی بر اساس شدت و نوع آن تعیین خواهد شد. تالاسمی یک اختلال هماتولوژیک ارثی است که با کاهش یا عدم وجود یک یا چند سنتز زنجیره‌های گلوبین طبقه‌بندی می‌شود. بیماری تالاسمی به طور کلی در دو نوع...

تالاسمی مینور چیست؟

تالاسمی مینور به این معنی است که شما حامل ژنی هستید که باعث بیماری می شود، اما خودتان به این بیماری مبتلا نیستید. در تالاسمی مینور بیمار احتمالاً علائمی نداشته یا ممکن است علائم خفیفی را تجربه...

درمان بیماری آلزایمر با ویرایش ژن ها

آیا می توان آلزایمر را با رویکرد های ژن درمانی بهبود بخشید؟  متاسفانه بیماری آلزایمر عامل زوال عقل در 32 میلیون نفر در سراسر جهان بوده و می توان گفت در حال حاضر درمان قطعی ندارد. اکثر دانشمندان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *