آیا می دانید که مشاوره ژنتیک سرطان چرا انجام می شود؟ آیا از اهداف این نوع مشاوره آگاهی دارید؟ در رابطه با اهمیت انجام مشاوره ژنتیک سرطان با خبر هستید؟ با خواندن این مقاله می توانید به خوبی با اهمیت یکی از مهم ترین انواع مشاوره ژنتیک آشنا شده و به بهترین شکل ممکن از ابتلا به سرطان های مختلف در امان بمانید. مشاوره ژنتیک سرطان به پیشگیری از این بیماری محدود نمی شود و می تواند برای تشخیص و درمان آن نیز مورد استفاده قرار بگیرد. نکته ای که باید حتما به آن توجه داشت این است که در صورتی که ازدواج فامیلی انجام شده باشد، مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج فامیلی نیز می تواند در پیشگیری از انتقال احتمالی ژن سرطان موثر باشد.
مشاوره ژنتیک سرطان چیست؟
برخی از انواع سرطان ها ممکن است منشا ژنتیکی داشته باشند و از والدین به فرزندان منتقل شوند. تقریبا تخمین زده شده است که در پنج تا ده درصد سرطان ها، جهش های ارثی نقش اصلی را دارند. موتاسیون (جهش) فاکتوری است برای بروز تمامی سرطان ها، اما جهش ها می توانند با سندرم های سرطان ارثی که از والدین به ارث می رسند، در ارتباط باشند. الگوهای موجود در ژنتیک اعضای خانواده می توانند نشانه ای باشند از سندرم سرطان ارثی. برخی الگوهای خانوادگی احتمال بروز سرطان در سنین پایین تر را نشان می دهند. مشاوره ژنتیک برای برخی بیماری های ارثی از جمله سرطان، می تواند به تعیین موارد زیر کمک کند:
- آیا اعضای خانواده در معرض جهش ژنی هستند یا خیر؟
- آیا فرد بدون علامت می تواند جهش ژنی موجود در خانواده را داشته باشد، آیا در معرض ابتلا به سرطان می باشد؟
- آیا احتمال انتقال اختلالات ژنی به فرزندان وجود دارد؟
مشاوره ژنتیک سرطان، بدین صورت است که یک مشاور ژنتیک با تجربه به شما و اعضای خانواده تان کمک می کند تا درک بهتری در خصوص خطر و احتمال بروز انواع سرطان ها به صورت ارثی پیدا کنید. سرطان ارثی می تواند از طریق والدین به فرزندان منتقل شود. مشاور ژنتیک تمامی تست های ژنتیکی و دلایل انجام آن را برای مراجعه کنندگان توضیح خواهد داد. در طی جلسات مشاوره ژنتیک، هم چنین به بررسی تست های غربالگری سرطان، راه های پیشگیری و گزینه های درمان پرداخته خواهد شد.
چه زمانی انجام مشاوره ژنتیک سرطان ضروری است؟
در صورتی که شما:
- در گذشته به هر یک از انواع سرطان مبتلا شده اید یا همچنان مبتلا هستید.
- در یک زمان به دو یا چند نوع سرطان مبتلا بوده و هستید.
- یک یا چند عضو خانواده ی شما (چه نزدیک و چه دور) سرطان داشته یا دارند.
در این موارد باید حتما مشاوره ژنتیک سرطان انجام شود. در دیگر مواردی که فرد هیچ یک از شرایط بالا را ندارد هم بهتر است مشاوره ژنتیک سرطان پیش از اقدام به ازدواج یا بارداری و یا حتی برای تشخیص ابتلای خود فرد به سرطان انجام شود. دلیل این موضوع آن است که ممکن است ژن سرطان به صورت نهفته در سابقه ی خانوادگی شما وجود داشته باشد اما تا کنون علائمی از سرطان را از خود بروز نداده باشید. در این حالت با انجام مشاوره ژنتیک سرطان می توانید از ابتلا به این نوع بیماری ها جلوگیری کرده و از انتقال ژن آن ها به فرزندان خود پیشگیری کنید.
مشاوره ژنتیک برای جلوگیری از ابتلا به سرطان
چه در خانواده ی شما سابقه ی ابتلا به سرطان وجود داشته باشد، چه نداشته باشد، شما باید از نظر احتمال ابتلا به این بیماری معاینه و به طور دقیق بررسی شوید. مشاوره ژنتیک سرطان، بدین صورت است که یک مشاور ژنتیک با تجربه به شما و اعضای خانواده تان کمک می کند تا درک بهتری در خصوص خطر و احتمال بروز سرطان ارثی پیدا کنید. سرطان ارثی می تواند از طریق والدین به فرزندان منتقل شود. مشاور ژنتیک، تمامی تست های ژنتیکی و دلایل انجام آن را برای مراجعه کنندگان توضیح خواهد داد. در این جلسات، هم چنین به بررسی تست های غربالگری سرطان، راه های پیشگیری و گزینه های درمان پرداخته خواهد شد.
نقش مشاور ژنتیک در سرطان
مشاوره ژنتیک می تواند مزایای زیر را برای بیماران سرطانی به همراه داشته باشد:
- احتمال بروز برخی انواع سرطان با توجه به سابقه خانوادگی را شرح می دهد
- تست های ژنتیکی که انجام می شوند، می توانند اطلاعاتی را در خصوص احتمال بروز برخی انواع سرطان در اختیار شما قرار دهند
- روند و محدودیت های انجام تست های ژنتیکی و هم چنین میزان صحت این قبیل تست ها برای بیمار شرح داده خواهد شد
- عواقب احساسی و روانی نتایج تست های ژنتیکی مشخص می شود
- راه های پیشگیری از سرطان در اختیار بیمار قرار می گیرد
- روش های تشخیص و درمان سرطان برای بیمار توضیح داده می شوند
- با اعضای خانواده بیمار سرطانی در خصوص عوارض سرطان صحبت خواهد شد
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که نیازی نیست تمام افراد مشاوره ژنتیکی سرطان را انجام دهند. افراد با شرایط زیر می توانند از مزایای این مشاوره بهره مند شوند:
- سرطان قبل از پنجاه سالگی تشخیص داده شده باشد
- ابتلا به برخی سرطان های نادر مانند سرطان پستان در آقایان، سرطان تخمدان، سرطان تیروئید به خصوص در سنین پایین تر
- افرادی در فامیل با تست ژنتیکی مثبت
آمادگی برای مشاوره ژنتیک سرطان
اطلاعات با ارزش و مفیدی که می توانند به مشاور ژنتیک کمک کنند، عبارتند از:
- سوابق پزشکی خود فرد. که می تواند شامل گزارشات پاتولوژی تست های آزمایشگاهی مانند بیوپسی، جراحی ها و یا معاینات غربالگری باشد.
- لیستی از اعضای خانواده که باید شامل سن، زمان و علت فوت باشد. منظور از اعضای خانواده والدین، خواهر و برادر، عمو و دایی، عمه و خاله و پدر بزرگ و مادر بزرگ می باشد.
- اطلاعاتی در خصوص انواع خاصی از سرطان های تشخیص داده شده در خانواده. این اطلاعات باید شامل سن و نوع سرطان باشد. گزارشات پاتولوژی نیز می توانند مفید باشد.
با این که این اطلاعات بسیار مفید هستند، اما صد در صد ضروری نیستند. این گونه بگوییم که اگر فردی اطلاعاتی در خصوص سابقه پزشکی اعضای خانواده خود ندارد، نباید از شرکت در جلسات مشاوره ژنتیک سرطان خودداری کند. همچنین توصیه می شود در جلسات مشاوره ژنتیک سرطان فردی همراه تان باشد تا بتواند در جمع آوری اطلاعات کمک کننده باشد.
مشاوره ژنتیک سرطان چگونه انجام می شود؟
در طول جلسات مشاوره:
- سوابق پزشکی فرد و هم چنین تست های غربالگری سرطان مورد بررسی قرار می گیرد.
- سوابق پزشکی خانواده در حداقل سه نسل بررسی می شود. این بررسی شامل سابقه ابتلای یکی از اعضای خانواده به سرطان، نوع و سن تشخیص سرطان می باشد.
- احتمال بروز سرطان ارثی بررسی می شود. بسته به سابقه خانوادگی، مشاور از ابزارهایی برای تخمین میزان احتمال بروز سرطان استفاده خواهد کرد.
- مزایا و محدودیت های تست های ژنتیکی برای شما و یا اعضای خانواده تان در نظر گرفته خواهد شد.
بعد از پایان مشاوره ژنتیک سرطان
در پایان جلسات مشاوره ژنتیک سرطان:
- احتمال بروز سرطان مشخص می شود
- نتایج تست های ژنتیکی مورد بررسی قرار می گیرد
- توصیه هایی در خصوص کنترل، پیشگیری و غربالگری سرطان ارائه خواهد شد
- بر اساس اطلاعات به دست آمده، بیمار به پزشک متخصص ارجاع داده خواهد شد.
نکته ای که باید بدانید، این است که مشاوره ژنتیک سرطان می تواند نوعی مشاوره ژنتیک قبل از بارداری و ازدواج نیز باشد. چرا که می تواند احتمال انتقال ژن بیماری سرطان به فرزندان و حتی نسل های بعدی را نیز پیش بینی نماید.
در پایان این که
سرطان که این روزها بسیار شایع شده است، از جمله بیماری هایی است که زمینه خانوادگی و ارثی دارد و در واقع، جهش های ژنی عامل بروز این بیماری می باشد. در مشاوره ژنتیک سرطان مواردی از قبیل سابقه فردی و خانوادگی ابتلا به سرطان، احتمال انتقال این بیماری به فرزندان، اتیولوژی سرطان و هم چنین حمایت های روانی و عاطفی ارائه می گردد. هدف اصلی مشاوره ژنتیک سرطان این است که با توجه به اطلاعاتی که در اختیار بیمار قرار می گیرد، فرد تصمیم بگیرد که آیا تمایلی به انجام تست های بیشتر داردیا خیر. مشاور ژنتیک توضیحاتی را در خصوص نحوه به ارث رسیدن سرطان و انتقال ژن ها از والدین به کودکان ارائه می دهد. در این جلسات هم چنین احتمال ابتلا به سرطان مشخص می شود. در پایان نیز در خصوص نتایج تست ها صحبت خواهد شد.
سلام همسر من مبتلا به سرطان لنفوم b.cell۶ هست و ۶ جلسه شیمی درمانی انجام داده و بعد از انجام پت اسکن مشخص شد که هنوز توده داخل ریه و قسمنی از روده کوچک وجود داره و باید ۳جلسه دیگه شیمی درمانی بشه که فعلا ۲جلسه از ۳جلسه رو انجام داده که درد خیلی زیادی رو داره تحمل میکنه خواستم از خدمتتون بپرسم که آیا امکان ژن درمانی برای همسر من وجود داره تا ادامه درمان رو به گروه و تیمپزشکی شما بسپاریم یا خیر ممنون میشم اگه جوابم رو بدین
سلام وقت بخیر
برای امکان سلول و ژن درمانی باید پرونده بیمار دقیق بررسی شود. لطفا برای مراجعه حضوری با شماره 02126109634 تماس بگیرید.