زمانی که یک خانم سقط جنین را برای دو بار یا بیشتر تجربه می کند، می گوییم که دچار سقط مکرر شده است. این اصطلاح در زبان انگلیسی به عنوان Recurrent pregnancy loss شناخته می شود. در این مقاله با تمرکز بر روی علل ژنتیکی سقط مکرر و اهمیت انجام آزمایش ژنتیک برای سقط های مکرر، نکات مفیدی را بیان کرده ایم.
سقط مکرر چیست؟
سقط جنین به مرگ نوزاد در داخل رحم مادر گفته می شود. از آن جا که در این حالت، جنین به طور موفق تولد نمی یابد، می گوییم سقط جنین رخ داده و بارداری با موفقیت به پایان نرسیده است.
سقط مکرر جنین یعنی تجربه دو یا چند بار سقط جنین قبل از هفته بیستم بارداری. جالب است بدانید که سقط مکرر شایع ترین عارضه ای است که برای زنان باردار پیش می آید.
مهم ترین دلایل سقط مکرر چیست؟
مهم ترین و اصلی ترین دلیل سقط مکرر را بروز مشکلات ژنتیکی می دانیم. در بخش بعد در رابطه با این عوامل ژنتیکی توضیحات مناسبی ارائه شده. اینک به بررسی دیگر دلایل سقط مکرر خواهیم پرداخت که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- دیابت
- سن بالای مادر
- اختلالات هورمونی
- مشکلات تیروئیدی
- مشکلات آناتومیک رحم
- مشکلات روحی-روانی مادر
- مصرف مواد مخدر و نوشیدنی های الکی توسط پدر و مادر
دلایل ژنتیکی سقط مکرر
علل ژنتیکی سقط مکرر را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
- مشکلات کروموزومی
- مشکلات مربوط به ژن های انعقادی
به همین دلیل است که در بیشتر موارد به خانمی که سابقه سقط مکرر داشته است، توصیه می شود تا آزمایش ژنتیک بررسی کروموزوم ها (کاریوتایپ) و آزمایش ژنتیک بررسی ژن های انعقادی را انجام دهد.
اهمیت تشخیص درست سقط مکرر
به گفته دکتر مریم اسلامی، برای جلوگیری از بروز دوباره سقط جنین می بایست زمانی که تعداد دفعات سقط به بیش تر از دو بار می رسد، بررسی ها را شروع کرد. در صورتی که زوجین سقط مکرر تحت آزمایش و بررسی قرار نگیرند، احتمال وقوع دوباره این حادثه ناگوار بسیار بیش تر خواهد بود.
آزمایش های ژنتیکی سقط مکرر
همان طور که گفته شد، مهم ترین آزمایش های ژنتیکی که برای سقط مکرر در نظر گرفته می شوند، عبارتند از:
کاریوتایپ
از آن جا که بیشترین علت ژنتیکی سقط مکرر مربوط به مشکلات کروموزومی است و کاریوتایپ بهترین روش برای بررسی کروموزوم هاست، می توان انجام این آزمایش ژنتیکی را موثر ترین روش تشخیص علت سقط مکرر دانست.
آزمایش ژنتیک ژن های انعقادی
مشکلات مربوط به روند انعقاد خون را می توان یکی دیگر از مهم ترین دلایل سقط مکرر دانست. از آنجا که ژن های خاصی مسئول کنترل وضعیت انعقادی بدن انسان هستند، می توان گفت که بهترین اقدام برای تشخیص و بررسی این دسته از مشکلات، انجام آزمایش ژنتیک است.
احتمال سقط مکرر چه قدر است؟
بر اساس تحقیقات انجام شده، می توان گفت که هر چه تعداد سقط جنین های پیشین بیشتر باشد، احتمال بروز سقط جنین دوباره بالاتر خواهد بود.
بنا بر این اگر شما مشاوره ژنتیک قبل از بارداری انجام دهید، خواهید توانست از بروز چنین عارضه ای جلوگیری کرده و بارداری سالمی را در پیش بگیرید.
همیشه گفته و می گوییم که پیشگیری بهتر از درمان است. به همین دلیل است که پیشنهاد ما همیشه به زوجین این خواهد بود که قبل از اقدام برای ازدواج و بارداری مشاوره ژنتیک و آزمایش های ژنتیکی مورد نیاز را به انجام برسانند تا بتوانند ازدواج و بارداری سالمی را تجربه کرده و از دست و پنجه نرم کردن با مشکلاتی از قبیل سقط مکرر دور بمانند.
برای گرفتن وقت مشاوره ژنتیک آنلاین از دکتر مریم اسلامی، مشاور ژنتیک در تهران و عضو انجمن مشاوره ژنتیک امریکا می توانید با شماره های 02126109634 یا 09022615338 تماس حاصل فرمایید.
اگه علت سقط مکرر مشکل ژنتیکی باشه میشه برای درمانش کاری کرد؟